Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Podľa Fica bola Radičovej vláda najhoršia akú sme kedy mali,naozaj?

Nemienim byť advokátom vlády pani Ivety Radičovej. Poukážem však na to, čo robila jej vláda inak ako Ficova vláda. Predovšetkým začala rázny boj proti korupcii a už za rok tento boj priniesol konkrétne výsledky. Znížila výdaje štátu a začala po dvadsiatich rokoch rozbíjať zabetónované súdnictvo, a tak zlepšovať vymožiteľnosť práva. Tu si treba uvedomiť, že za Fica bolo súdnictvo cez Predsedu Najvyššieho súdu SR Harabina doslova sprivatizované v prospech tých najsilnejších. Výrazne znížila štátny dlh vytvorený Ficovou vládou z 8,4 % na 4,6 % HDP, čo predstavuje zníženie až o 46 %. Zlikvidovala dlh Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorý bol za Ficovej vlády 135 miliónov EUR.

 

Radičová tiež rozbehla výstavbu diaľníc, a to podstatne lacnejšie (až o 50 %), ako to bolo za Ficovej vlády. Konkrétne sa to dá preukázať na úseku diaľnice pri Nitre, ktorý bol stavaný za Fica a uvedený do užívania za vlády pani Radičovej. Rovnako dlhý a technicky porovnateľný úsek výstavby diaľnice, zabezpečený a zmluvne dohodnutý ministrom Figeľom, je o 700,- mil. EUR lacnejší. Keď zoberieme do úvahy fakt, že predmetný úver cez PPP projekt bol za Fica dohodnutý za úrok 9,5 % so splatnosťou 30 rokov, spomenutých 700,- mil EUR by do úplného splatenia narástlo na sumu 2 miliardy, teda 14 miliónov EUR. Je to obrovská suma za taký kúsok diaľnice zbytočne naviac. To sú tie sľubované sociálne istoty pre občanov? Áno sú, avšak len pre vybraný úzky okruh zbohatlíkov na úkor obrovského množstva chudobných, ktorí sú takto ešte viac ochudobňovaní. Osobne to považujem za absolútnu katastrofu. Napriek tomu, že toto je jedna z ciest na ožobračovanie väčšiny občanov, Fico a spol. sú rozhodnutí vo výstavbe diaľníc formou projektov PPP i naďalej pokračovať.

Osobne mám dojem, že najväčší problém pána Fica a dôvod, prečo označil vládu pani Ivety Radičovej za najhoršiu vládu, akú malo Slovensko po roku 1993 je to, že ona bola prvou predsedníčkou vlády v ére Slovenska, ktorá sa vyjadrovala slušne, inteligente. Nepotrebovala zbierať body osočovaním, klamaním či vulgárnymi výrazmi. Prvýkrát zaviedla do poliky slušnosť a ukázala, že výsledky sa ľahšie dosahujú týmto spôsobom. Začala rázne bojovať proti korupcii, za zmeny v súdnictve, prokuratúre. Pre Fica to znamenalo zastavenie šafárenia a v konečnom dôsledku odrezanie tajných príjmov. Ľuďom sa však takéto vládnutie začalo páčiť. V prieskumoch popularity sa tak stalo niečo nevídané: predbehla v ňom Fica. V tom bol však jeho ďalší osobný problém. Keďže nemal čo iné občanom povedať či ponúknuť, začal zvolávať tlačové besedy s témou „zlepenec,“ na ktorých pravidelne vydával vyhlásenia o neschopnosti celej vlády, ale najviac o samotnej pani Radičovej. To trvá doteraz.

Fakty však hovoria o opaku. Keď máme hodnotiť na základe faktov jednotlivé vlády, ako tvrdí Fico, zaiste súhlasíte, že objektívnosť ich posúdenia si žiada vrátiť sa do roku 1993. V tomto roku bol predsedom vlády Vladimír Mečiar. S výnimkou niekoľkých mesiacov vládol do roku 1998, keď ho nahradil Mikuláš Dzurinda. Mečiarova vláda privatizovala v druhej vlne majetok v účtovnej hodnote 109,2 miliárd Sk za 30,7 miliardy Sk. To je len 28,1 % z účtovnej hodnoty; majetok bol teda predaný so stratou pre štát až 78,1 mld. Sk. Na rozdiel od nás predali „chudáci Maďari“ štátny majetok v rovnakom čase s obrovským ziskom, a tak získali peniaze nielen do rozpočtu, ale aj na zaplatenie zahraničného dlhu.

Ako sa za Mečiara šafárilo potvrdzuje aj skutočnosť, že nabalenie sa blízkych z rozdaného majetku v privatizácii im nestačilo. Potrebovali sa nabaliť ešte aj zo štátnych bánk, a to v objeme až 144,5 mld. Sk cez klasifikované úvery. To sú úvery, pri ktorých sa nesplatí ani úver, ani úrok z tohto úveru. Jednoducho, vybraná skupina ľudí si cez úver požičala peniaze a nesplatila nielen úver, ale ani úroky z neho. Tak to považujem za super lúpež, za ktorú nebol nikto na Slovensku doteraz odsúdený!

Dzurindova vláda nemala iné východisko, než finačne oživiť banky cez ich privatizáciu. Pri nej však musela vykryť straty z klasifikovaných úverov sumou až 110 mld. Sk. Takže úspešnosť rozkrádania štátnych bánk za Mečiara stála občanov Slovenska až 255,5 mld. Sk. Keď k tomu prirátame stratu z privatizácie, je celková strata za Mečiara len z týchto dvoch akcií závratných 333,6 mld. Sk. Kto bol za takú obrovskú škodu na Slovensku odsúdený? Nikto! Keby Slovensku zostal taký objem peňazí, máme tu naozaj malé Švajčiarsko, ako o ňom básnil Mečiar, a nemali by sme také problémy vo všetkých oblastiach, ako máme dnes. Privatizácia bánk Dzurindovou vládou bola ekonomická nevyhnutnosť, pretože banky boli Mečiarovou vládou tak zruinované, že nedokázali poskytovať žiadne úvery. Nakoniec sa ich privatizácia ukázala ako ekonomicky veľmi prezieravá nielen pre rast ekonomiky štátu, ale aj v čase krízy v roku 2009, keď naše banky ako jedny z mála na svete ostali stabilné.

Priznám sa, že Mikuláš Dzurinda nebol nikdy pre mňa ani dôveryhodnou osobou, ani odborníkom či ekonómom. No musím objektívne uznať, že ako predseda vlády sa ukázal ako dobrý manažér. Finančné zdroje potrebné pre vykrytie strát spôsobených vládnutím Mečiara, pre rast ekonomiky a pre zabezpečenie vládnych programov nebolo možné získať inak, než predajom v privatizácii. Tak obidve Dzurindove vlády predali majetok v účtovnej hodnote 98 mld. Sk za cenu 293 mld sk, teda 2,99 násobne vyššie než bola jeho účtovná hodnota. Týmto Slovensku zabezpečili zisk z predaja v sume až 195 mld. Sk. Posúďte, aký je to rozdiel oproti Mečiarovi, ktorý si rád dáva titul „otec vlasti“. No pekný otec vlasti, ktorý sa zaslúžil o takú lúpež na občanoch.

Predstavme si len čisto teoreticky, že by Mečiarova lumpovláda nelúpila, ale manažovala štát podobne ako Dzurindove vlády. Namiesto získaného lupu 333 miliárd Sk v prospech úzkej skupiny vládnych a finančných lumpov, by mal tak štát naopak príjem v sume viac ako 550,3 miliárd Sk, čo je v prepočte 18,267 mld EUR. Tie čísla sú katastrofálne, ale nie sú vôbec vymyslené. Posúďťe sami: príjem z predaja v privatizácii 109,2 x 2,99 = 326,5 – 30,7 = 295,8 mld Sk, nerozkradnuté peniaze z bánk v sume 144,5 mld a na základe toho zbytočne naviac vykryté straty štátom v sume 110 mld. Spolu to teda činí 295,8 + 144,5 + 110 = 550,3 miliard Sk.

Myslím, že tieto čísla jednoznačne dokumentujú, kde je ukrytá dnešná bieda Slovenska a prečo ju Fico zámerne zamlčuje. Veď takýchto politických lumpov si zobral do svojej vlády! Uvedomujeme si s dostatočnou vážnosťou, že takýto obrovský objem peňazí je viac ako dvojnásobok príjmu štátu za Ficovej vlády v roku 2009, keď bol jeho príjem 8 mld EUR? Takže na mieste je zásadná otázka: čím to vlastne meria Fico úspešnosť vlády? Bezodným rozkrádaním, nehoráznym olupovaním občanov a štátu, devastovaním jeho ekonomiky? Alebo úspešným úsilím v jej náprave po predchádzajúcej vláde tak, ako to musela urobiť aj Radičová po Ficovi? Nuž ťažko by sa mu priznávalo ku chybám, ktoré po ňom, jedinečnom supermanovi, musela naprávať žena, ktorá sa tým nechvastá a nenadáva na neho. Fico naopak musí klamať, že túto dnešnú biedu spôsobila pravicová vláda, pretože nielen kryl zlodejov, ale si ich zobral aj do vlády. Myslím, že to nepotrebuje žiaden ďalší komentár.

Tí, ktorí si to pamätáme, veľmi dobre vieme, ako Fico pred voľbami v roku 2006 s obľubou hovoril: „tak, ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne aj za Dzurindu.“ Pri porovnaní vyššie uvedených dosiahnutých výsledkov sami vidíte, že je to totálna lož. Týmto však netvrdím, že Dzurinda je čistý ako ľalia a za neho sa nekradlo. Pritom som presvedčený, že Fico veľmi dobre vedel, aké veľké zlodejstvá boli povystrájané za éry vlády skupiny HZDS, SNS a ZRS, na čele ktorých stáli Mečiar, Slota a Ľupták. Napriek tomuto si docent trestného práva zoberie do vlády takýchto lumpov. Zaiste aj Vás napadá, čo by mal v takomto prípade robiť docent trestného práva. Oznámiť vec zlodejiny obrovského rozsahu orgánom činným v trestnom konaní, pretože táto zlodejina je zdokumentovaná v hodnovernom zdroji, a to v oficiálnej štatistike SR. Veď keď bol v opozíci, pamätám si veľmi dobre, ako sa zastrájal, že sa postará o potrestanie Mečiara a z jeho Elektry bude vzorová škôlka. Nepostaral sa, urobil pravý opak! Ak urobil opak, tak len vo svojom osobnom záujme, aby sa priučil ešte rafinovanejším spôsobom korupcie a kradnutia majetku občanov, ako to robila skupina HZDS, SNS a ZRS. Žiaľ, zároveň týmto rozhodnutím vykonal zakonzervovanie takej obrovskej zlodejiny, s ktorou doteraz nikto ani nehol.

Redakcia novín Právo A Spravodlivosť
Nitrianska 119
940 01 Nové Zámky
0911122441
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Naše myšlienky

  • Vrátiť dôveru politike,
    politikom a spoločne
    s každým, kto prejaví
    záujem spolupodieľať sa
    na riadení veci verejných.
    Znížiť mieru nespravodlivosti,
    ktorú pociťujú jednotlivci.
    Zabezpečiť nasledujúcim
    generáciám perspektívu.

Niečo

Niečo